Valitse sivu

Muutama vuosi sitten Siuntio oli hyvin vaikeassa tilanteessa.

Keväällä 2015 aloittanut Sipilän hallitus päätti leikata joukkoliikenteen tukia, ja syksyllä saimme kuulla, että junaliikenne Siuntioon lakkaisi.Se olisi tietenkin ollut hyvin vakava isku kunnalle, joka on kehittänyt kuntakeskusta rautatieaseman ympärille.

Pian tämän jälkeen alkoi kuulua tietoja koulujen sisäilmaongelmista. Kaikissa kouluissa oli vakavia sisäilmaongelmia.

Siuntion kaltaisessa kunnassa junaliikenteen ja koulujen pitää olla kunnossa. Siitä ei kahta sanaa.

Junaliikenne saatiin valtavan ensityrmistyksen jälkeen ratkaistua. Ensin löydettiin tilapäisratkaisu, jossa HSL sai liikennöidä junaliikennettä Siuntioon 2016–2017, vaikka Siuntio ei edes ollut HSL:n jäsenkunta. Siuntio liittyi HSL:ään vuoden 2018 alusta, junaliikenne jatkuu, ja pääkaupunkiseudun lippujärjestelmä on aiempia lippujärjestelmiämme joustavampikin.

Koulujen kanssa on mennyt pitkään, ja työ jatkuu yhä. Tärkeitä merkkipaaluja ovat olleet valtuuston päätös 11.12.2017 valmistella asiaa siltä pohjalta, että koulujen toiminta yhdistetään sivistyskampukselle kunnan keskustaan. Tärkeä merkkipaalu oli myös Päivärinteen koulun lakkauttaminen hallinnollisena yksikkönä valtuuston kokouksessa 9.4.2018, jota minulla oli kunnia johtaa. Tämä merkitsi sitä, että jatkossa meillä olisi suomenkielinen koulu ja ruotsinkielinen koulu.

Valmistelussa täsmentyi ajan myötä, että vaikka jo lakikin vaatii, että suomenkielisen ja ruotsinkielisen koulun on oltava erillisiä hallinnollisia yksikköjä, ne on parasta sijoittaa samaan rakennukseen. Pitkällisen neuvottelullisen kilpailutusprosessin jälkeen seuraava tärkeä merkkipaalu oli, että tänä keväänä kunnanvaltuusto myönsi kokouksessaan 20.4.2020 määrärahat kilpailutuksen voittaneen sivistyskampusratkaisun rakentamiseen.

Siuntiolla on nyt taas tulevaisuus. Joukkoliikenne on HSL:ään liittymisen myötä hyvissä käsissä, ja kun kampus saadaan lähivuosina rakennettua, meillä on taas mitä ajanmukaisimmat koulutilat. Siuntiossa on hyvä asua.

Kyllä ensi keväänä valittavalle uudelle kunnanvaltuustollekin riittää tekemistä. Seuraavana suurena hankkeena kunta ryhtyy vastaamaan siihen, että meilläkin väestö ikääntyy, ja meidänkin on löydettävä uusia tapoja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen. Lisäksi koronaviruksen aiheuttama kriisi kuormittaa nyt kovastikin kuntaa ja tuntuu varmasti kunnan taloudessa vielä hyvän aikaa. Sivistyskampus puolestaan on helposti kunnan historian suurin projekti, ja sen rahoittaminen painaa myös kunnan taloutta.

Kunnan tulevaisuus tarvitsee tekijänsä. Jotta kevään 2021 kuntavaaleissa voidaan valita Siuntiolle hyvä valtuusto, tarvitaan ensimmäiseksi hyviä ehdokkaita – eikä ehdokkaita ole millään Siuntion poliittisella ryhmällä liikaa, ei vihreilläkään. Sattuisitko tuntemaan jonkun vihreämmän arjen asiantuntijan, jota toivoisit mukaan päättämään kunnan asioista? Näetkö ehkä sellaisen, kun katsot aamulla peiliin? Anna meille vinkki hyvästä ehdokkaasta!