Valitse sivu

(Julkaistu: HS mielipide 28.2.)

Polttamalla tuotetun energian keskeinen ongelma on polttoprosessissa syntyvä hiilidioksidi, joka kiihdyttää ilmastonmuutosta. Polttaminen on siksi korvattava päästöttömällä energialla. Puhtainta energiaa ovat uusiutuva energia ja ydinvoima.

Lena Lagerstam (HS mielipide 24.2.) vastusti Pohjanlahdelle suunniteltua ydinvoimalaa paljolti turvallisuusuhkiin vedoten. Tässä korkean teknologian, vahvojen viranomaisten ja vakaan peruskallion maassa ydinvoiman turvallisuus ei kuitenkaan ole likikään ilmastonmuutoksen veroinen uhka. Tässä ilmastokriisin vaiheessa ei yksinkertaisesti ole varaa rajata ydinvoimaa pois keinovalikoimasta.

Suomi voi päästä kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiinsa vain ohjaamalla polttamalla tuotetun energian määrätietoisesti pois markkinoilta päästökaupan ja energiaverotuksen keinoin. Tämä luo markkinoille tilaa sekä uusiutuvalle että ydinenergialle.

Harri Haanpää
Aino Tuominen
Tieteen ja teknologian vihreät