Valitse sivu

Siuntion valtuusto kokoontui jälleen. Ennen valtuuston kokousta palkittiin urheilijoita: Mette Palkoranta on menestynyt diskotanssissa ja Sami Kymäläinen trialissa. Päivän kipakoimmat keskustelut koskivat Aktian kiinteistön ostoa ja siivous- ja ruokapalvelujen kilpailuttamista.

10 Osa investointimäärärahasta luonto- ja kulttuuripaikkojen kehittämiseen siirrettiin vuodelle 2017.

11 Aktian kiinteistön osto palautettiin valmisteluun äänin 21–5. Esittely oli varsin puutteellinen; siinä kyllä mainittiin, että oltiin ostamassa kiinteistöä 170 000 euron hintaan, mutta ei mainittu, että sen mukana olisi tullut yli 800 000 euron velat. Valtuuston olisi myös ollut syytä tietää, paljonko tiloista saadaan vuokratuloja. Ei tuollaisella esittelyllä voi tehdä tällaista päätöstä. Heikki Kaisla (kok) ehti ryhmänsä nimissä ehdottaa hankinnan hylkäämistä, mutta siitä ei nyt siis päästy äänestämään, koska päätettiin palauttaa asia valmisteluun.

12 Valtuusto myönsi määrärahaa väistötilojen hankkimiseen Aleksis Kiven koululle. Tarkkaa tietoa ei vielä ollut siitä, paljonko niitä tarvittaisiin. Myöskään Aleksis Kiven koulun korjaustapaehdotus ei ollut vielä valmistunut.

13 Siivous- ja ruokahuollon kilpailuttaminen olikin kiharaisempi tapaus. Kunnan keskuskeittiö on kehnossa kunnossa ja vaatisi remonttia. Osittain siihen liittyen oli ilmeisesti sitten syntynyt ajatus kilpailuttaa ruoan valmistus. Tämän esittelyn liitteenä oli sitten sekä siivous- että ruokahuollon kriteerit.

Nämä oli valmisteltu vain teknisessä lautakunnassa, eikä esimerkiksi sivistyslautakunnan näkemystä siitä, millaista kouluruoan pitäisi olla, ollut kysytty lainkaan. Ehdotin asian palauttamista valmisteluun, ja Kristian Parviainen (sd) kannatti, jotta palvelun asiakkaat – eli sivistys- ja perusturvalautakunta – saisivat mahdollisuuden ottaa kantaa asiaan. Kun sivistyslautakunnan toiveiden huomioon ottamista kannattivat lähinnä vihreät, demarit ja vasemmisto, palautusehdotukseni hävisi 10–17.

Tästäpä yksi vaalilupaus lisää: kun kolmen vuoden kuluttua ruokahuolto päästään kilpailuttamaan uudestaan, ehdotan, että ainakin yläkouluun tulee vaihtoehdoksi kasvisruokaa vapaaseen ottoon. Helsingissä näin taitaa olla jo ainakin vuodesta 2010, ehkä Siuntiokin voi aloittaa jo 2020.

Palautusehdotuksen jälkeen Kristian Parviainen (sd) ehdotti ja Antero Honkasalo (vas) kannatti, ettei kilpailutukseen lähdettäisi, mutta tämä hylkäysehdotus kaatui 8–19.

Keskustelun aikana Stefan Svanfeldt (r) oli ehdottanut ruoan laatukriteerejä koskevaa lisäystä, joka hyväksyttiin sitten äänin 20–6.

14 Kunnan lausunto luonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädännöksi oli varsin kriittinen, muttei herättänyt keskustelua ja hyväksyttiin yksimielisesti.

15–16 Työllistämisohjaajan toimi ja kaksi kotihoidon sairaanhoitajan toimea muutettiin viroiksi.

Birgitta Johansson

17 Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien jäsenten palkkioita korotettiin, mutta eiväthän ne vieläkään ole lähelläkään samalla tasolla kuin vaikkapa Espoossa. Palkkio pitkän sunnuntain työstä ei edelleenkään ole suuri, vaan aika talkoohengellä tätäkin Siuntiossa tehdään.

Eljas Rahikainen

18 Valtuutettu Birgitta Johansson (vihr) taisi kyllästyä taisteluun kotinsa viereistä kivilouhimoa vastaan ja muutti Espooseen (ja on muuten ehdolla valtuustoon siellä). Hänen tilalleen valtuustoon nousi Eljas Rahikainen.

Pia Virta

19 Birgitta Johanssonin tilalle sivistyslautakunnan varajäseneksi valittiin Pia Virta, joka on myös yksi Siuntion Vihreiden 14 mainiosta ehdokkaasta kevään kuntavaaleissa.

20 Varavaltuutettu Jouko Hanhikorpi (sd) anoi eroa varavaltuutetun tehtävästä ja sai pyytämänsä.

21–26 Keskusvaalilautakunnan jäseniä ja varajäseniä piti vaihtaa koko joukko, koska kuntavaaliehdokas ei voi toimia keskusvaalilautakunnassa.

27 Aleksis Kiven koulun, Sjundeå Svenska Skolanin, Päivärinteen koulun ja Toukolan koulun vanhempainyhdistykset saavat nimetä edustajan kunnanhallituksen kiinteistötoimikuntaan. Merkittiin valtuustoaloite aiheesta loppuunkäsitellyksi.

28 Valtuustoaloite kiintiöpakolaisten vastaanottamiseksi Siuntion kuntaan merkittiin loppuunkäsitellyksi, kuntapaikkoja on myönnetty jo aikaisemmin.

29 Valtuustoaloite koskien kielikylpyryhmän perustamista merkittiin loppuunkäsitellyksi. Se on pyörinyt rattaissa jo vuosia, mutta kun rahaa ei ole löytynyt, ehkäpä se piti sulkea.

30 Merkittiin tiedoksi luettelo valmistelussa olevista valtuutettujen tekemistä aloitteista, joita on edelleen koko liuta, vaikka nyt jokunen saatiinkin suljettua.

Kokouksessa jätettiin myös aloitteita: Åke Holmlund jätti aloitteen sisäisen tiedonkulun parantamisesta, itse jätin aloitteen vuoropäiväkodin perustamisesta ja Heikki Valtavaara jätti myös aloitteen, jonka otsikko lipsahti minulta valitettavasti ohi.